Click to order
Total: 
Close
Кнопки для зв'язку
Telegram
Viber
Phone
Новини та статті

Самозаміс для новачків. Частина 2

Вступ


У цій статті ми крок за кроком розглянемо створення рідини на основі популярного рецепту. Загальну інформацію про самозаміс та огляд сайтів з готовими рецептами можна знайти в попередній статті.
Для першого самозамішування ми візьмемо Juice man - Unicorn porn. Цей рецепт не такий складний для новачків, але і складається з кількох ароматизаторів, тому інструкція вийде більш тямущою. Автор надав дозування для самозамісу 100 мл рідини, і ми будемо їх дотримуватись. Але для першого разу, враховуючи можливість помилки, рекомендується "потренуватися на кішках" - замішати спочатку 10-20 мл рідини. Для цього достатньо розділити всі наведені значення відповідно на 10 або 5.


Підготовка


Що потрібно окрім інгредієнтів?
Для самозамісу потрібні такі інструменти:
1) флакони із пластику або скла. Рекомендується мати кілька штук з різною ємністю, але спершу вистачить і однієї пляшечки, наприклад, 10 або 30 мл. Зручніше змішати відразу 100 мл рідини і більше, але перші самозаміси краще робити в маленькій тарі;


2) Піпетка Пастера. Бажано мати кілька, але для першого самозамішування можна обійтися і однією на 1 мл. Також замість піпетки можна використати градуйований шприц на 1 мл.


3) Шприц на 5 чи 10 мл. Незамінний інструмент для набору пропіленгліколю та гліцерину в потрібних дозах. Голку треба зняти, оскільки вона заважатиме;


4) Серветки. Потрібно, щоб витирати шприц або піпетку та видаляти залишки попереднього інгредієнта. Незамінні підтримки порядку на робочому столі;
5) Калькулятор. Підійде як звичайний, так і онлайн-калькулятор із розрахунком за рецептом рідини. Посилання на найбільш зручні калькулятори також наведені в першій частині;
6) Стікери. Підписана пляшечка допоможе запам'ятати дату самозамісу, використані інгредієнти та пропорції.
7) Рукавички. В основному вейпери обходяться без них, та й інгредієнти, що використовуються, не здатні пошкодити шкіру, проте «захист від дурня» спочатку не буде зайвим;
Всі пункти замінюються і опціональні, тому що змішати рідину можна і в гуртку, проте без точних дозувань, швидше за все, вийде щось несмачне.

Розрахунок інгредієнтів



Ми користуємось готовим рецептом, тому все вже «зроблено за нас». Ми змішаємо 100 мл рідини з пропорціями 70/30 VG/PG і 3 ароматизаторами: Strawberry (Ripe) (10%), Cheesecake (Graham Crust) ( 5%) та Vanilla Custard (3%). Рідина Juice man - Unicorn porn має співвідношення 70/30 і міцність 3 мг/мл нікотину, тому відмінно підійде для сабомного паріння.
Наприклад ми візьмемо онлайн-калькулятор.


Ароматизатори вже містять пропіленгліколь, тому не можна просто розрахувати 30% від 100 мл. Без ароматизаторів нам знадобилося б 30 мл пропіленгліколю ((100/100)*30=30), але оскільки вони є, необхідно відняти їх з цього значення, щоб у сумі виходив вміст пропіленгліколю рівне 30% або 30 мл. 5% ароматизатора від об'єму рідини 100 мл – це 5 мл, 3% – 3 мл, а 10% – 10 мл. У нас є вже 10+5+3=18 мл пропіленгліколю у вигляді ароматизаторів, відповідно, 30-18=12 мл пропіленгліколю. У нашому рецепті використовується нікотин на основі пропіленгліколю, тому з цього числа потрібно відібрати ще й його. Запланована міцність становить 3 мг/мл, тому нам потрібно буде на 100 мл рідини 3 мл нікотину. У попередній статті вже наводилася формула розрахунку. Це дозування актуальна для нікотину «сотки», тобто 100 мг/мл, а якщо використовувати «36-ку», то знадобиться набагато більше нікотинової основи — (3/36)*100=8.33 мл нікотину. Тепер потрібно відняти нікотин та ароматизатори на основі пропіленгліколю від загального числа пропіленгліколю - 30-18-3 = 9 мл пропіленгліколю.
Гліцерин розрахувати простіше - його потрібно 70%, що дорівнює 70 мл ((100/100) * 70 = 70 мл гліцерину). Якби нікотин був на основі гліцерину, ми вичитали б його з цього інгредієнта.


Для контролю можна скласти всі отримані дозування: 70 мл VG + 9 мл PG + 10 мл Strawberry (Ripe) + 5 мл Cheesecake (Graham Crust) + 3 мл Vanilla nbsp; Custard + 3 мл нікотину = 100 мл. Як у аптеці!
Варто зауважити, що для простоти при розрахунках ми взяли вміст PG в ароматизаторах і нікотині 100%. Для максимальної точності потрібно вибрати вміст PG в нікотині 90%, а в ароматизаторах - 80-90% (точні дані можна дізнатися тільки у виробника). У калькуляторі за це відповідають 2 параметри - "зміст носія в нікотинової основі" і "зміст PG в ароматизаторі".


Приготування рідини


Створення основи

Якщо використовується готова основа 70/30 міцністю 3 мг, цей крок можна пропустити. Але варто враховувати, що через ароматизатор відсоток вмісту пропіленгліколю зміниться, і стане не 70/30, а приблизно 50/50, а також трохи знизиться міцність (приблизно до 2.6 мг).
Так як за рецептом співвідношення VG і PG 70/30 нам потрібно взяти шприцом спочатку 70 мл гліцерину, залити в пляшечку ємністю 100 мл, а потім додати туди 9 мл пропіленгліколю. Рідина у флаконі буде неоднорідною – інгредієнти мають різну щільність, тому ляжуть шарами. Потрібно добре потрясти пляшечку, щоб рідини перемішалися. (Докладніше про способи перемішування нижче).

Додавання ароматизаторів

За рецептом використовується два ароматизатори від TPA і один від Capella. Піпеткою або шприцем потрібно по черзі додати необхідну кількість ароматизатора:

  1. Strawberry (Ripe) (TPA) - 10 мл або 300 крапель;
  2. Cheesecake (Graham Crust) (TPA) - 5 мл або 150 крапель;
  3. Vanilla Custard (Capella) - 3 мл або 90 крапель;

Для цього розрахунку ми прийняли, що в одному мілілітрі 30 крапель. Це дуже велике припущення, тому що в кожній баночці в залежності від носика і характеристик рідини в 1 мл може бути 20 і 50 крапель. Наприклад, у рецепті закладено 33 краплі на 1 мл. Тому краще вимірювати в мілілітрах за допомогою шприца чи піпетки.

Додавання нікотину

Так як наш рецепт передбачає міцність 3 мг/мл, нам потрібно додати відповідну кількість нікотину. У рецепті вказано кількість для нікотину «сотки» – 3 мл. Для «тридцять шостої» воно буде інше.

Фінальне збовтування

Після додавання всіх інгредієнтів вийде 100 мл повна пляшечка. Її необхідно щільно закрити і ретельно струсити. Щоб вона не вислизала з рук, її можна обернути серветкою. Бажано трясти пляшечку протягом 3 - 4 хвилин до рясного утворення бульбашок і набуття білого відтінку.

Настоянка та фінальні дії

Для кращого розкриття смаку рідини з безліччю ароматизаторів рекомендується настояти від одного до трьох тижнів (докладніше про настоянку нижче). Хорошим рішенням буде наклеїти на пляшечку стікер з назвою рідини та вказівкою ароматизаторів, співвідношення VG/PG. При довгому настоюванні легко забути, що там усередині. Вейперам з дітьми рекомендується добре ховати суміші, оскільки вони можуть зацікавити молодше покоління. Прийом «жижі» всередину закінчується плачевно, якщо в її складі є нікотин.

Як збовтувати рідину?


Головна мета струшування рідини – зробити її рівномірною, щоб усі інгредієнти добре перемішалися. Така «жижа» краще париться і не страждає від «перепадів смаку» — коли ароматизатор, приміром, осел на дно, останні мілілітри мають яскравий смак, а перші — практично несмачні. Для перемішування використовують кілька способів:
  • банальне струшування - варіант для початківців. Пляшечку з самозамісом потрібно просто сильно і довго трусити;
  • вивітрювання - суміш залишають відкритою на 10 годин;
  • перемішування міксером - рідина виливається в невелику чашу, а потім обробляється міксером або подібним пристроєм;
  • нагрівання - флакон з рідиною поміщається на водяну лазню. Під впливом тепла молекули починають рухатися, і рідина розмішується сама по собі. Є й більш просунутий варіант - нагрівання в мікрохвильовій печі (обов'язково у скляній тарі). На відміну від звичайного нагрівання, в мікрохвильовій печі «жижа» не зможе перегрітися до розшарування на складові;
  • обробка ультразвуком – вимагає спеціального дорогого обладнання. Вважається одним із кращих способів перемішування.

Як настоювати та зберігати самозаміс?


Настоянка самозамісу - це спірне питання, на яке вейпери ще не знайшли єдино правильної відповіді. Причина тут у смаках. Комусь подобаються рідини «з запалу з жару», а хтось не може парити «жижу», доки вона не втомиться в коморі місяць.
В цілому вважається, що рідини, що особливо складаються з декількох ароматизаторів, розкривають свій смак тільки після настоювання. Цей процес може зайняти від одного тижня до місяця. Для «легких» рідин із фруктовими моносмаками достатньо кількох днів. Виробники ароматизаторів, і навіть автори рецептів зазвичай вказують оптимальний термін настойки. Чим більше використано ароматизаторів, тим довше буде настоянка, так як інгредієнтам потрібно буде перемішатися один з одним. Рідини з багатьох ароматизаторів відразу після замісу можуть мати неприємний смак, який правильно розкриється тільки після настоянки.
Зберігати та настоювати рідини рекомендується при позитивній температурі у темних та недоступних для дітей місцях. Тара з «жижею» має бути щільно закрита. Нагрів діє по-різному на суміші, тому, чи варто нагрівати саме цей рецепт, визначити можна тільки досвідченим шляхом. «Достигаючу» рідину необхідно час від часу збовтувати - достатньо одного разу на день. Нікотин потрібно зберігати у холодильнику.

Що впливає на смак рідини, що вийшла?


Крім використаних ароматизаторів, пропіленгліколю та гліцерину, а також їх співвідношення, на смак рідини впливає ще маса факторів. Наприклад, опір спіралі і площу її нагрівання, матеріали спіралі та ґноту, тип обдування спіралі, виставлена потужність і температура на моді, а також багато іншого. Докладніше про це ми розповімо в одній із наступних статей.

Висновок


Самозаміс - це набагато простіший прояв принципу DIY ("do it yourself" - "зроби сам") у вейпінгу, ніж створення намотування. Освоїти «міксологію» можна набагато швидше, якщо скористатися готовими рецептами і пройти головний недолік даного процесу — «платне навчання», тобто перші рідини, які часто виходять «комом». Щоб мінімізувати втрати, досвідчені парильники рекомендують спочатку змішувати невеликі обсяги рідини, а також користуватися готовими основами, щоб хоча б у цьому плані все було гаразд. Зі зростанням навичок вейпери можуть змішувати рідини навіть без рецепта, підбираючи оптимальний склад за своїм смаком та бюджетом.
Новини та статті