Введение
Самозаміс - це процес створення рідини для паріння з окремих інгредієнтів. Також самозамісом називають і готовий продукт, що виходить у результаті. Етимологія цього слова ясна, і вона точно відображає хід процесу: парильник самостійно змішує в певних пропорціях пропіленгліколь, гліцерин, ароматизатор, нікотин (не всі обов'язкові компоненти).
Чому взагалі існує самозаміс, коли в магазинах повно різних рідин? Сьогодні для «жиж» і компаніями, і простими вейперами в основному використовуються інгредієнти від тих самих виробників. Бренди, що випускають рідини, змішують ці інгредієнти за своєю формулою, розливають у пляшечки та продають парникам. Ціна багато в чому залежить від гучності імені та краси упаковки, тому купуючи брендову рідину, вейпер платить в основному за рецепт та бренд, а не за самі інгредієнти. Саме тому самозаміс користується популярністю — завжди можна зробити рідину для себе набагато дешевшою, якщо немає бажання платити за ім'я, а то й створити унікальний смак, який не винайшов ще жоден виробник. Наприклад, рідина «Оселедця під шубою» — такою, напевно, ще ніхто не займався.
У цій статті ми розглянемо інгредієнти для самозамісу та вплив їх пропорцій на властивості готової рідини. А в другій частині — покроково розглянемо процес приготування рідини на конкретному прикладі та висвітлимо «підводні камені» цього процесу.

Вибір інгредієнтів
Гліцерин
Гліцерин (VG – vegetable glycerin) – це спеціальний гліцерин рослинного походження, який використовується в косметиці та харчовій промисловості (харчова добавка Е422). Він абсолютно гіпоалергенний.

Сьогодні є кілька виробників гліцерину, але особливо вейпери поважають німецькі компанії, наприклад: GLACON CHEMIE, BASF та DOW CHEMICAL. По суті, підійде будь-який гліцерин рослинного походження (vegetable glycerin) та ступінь очищення його значився не нижче 99.7% (стандарт USP). Також важливо, щоб не було осаду та сторонніх домішок. Найкращим вибором буде придбати гліцерин все ж таки у вейп-шопі, так як аптечний гліцерин багато парників лають за сторонній присмак. Багато вейп-шопи продають гліцерин від великих виробників зі своєю етикеткою, тому перед покупкою рекомендується дізнатися, чия продукція у пляшці.
Пропіленгліколь
Пропіленгліколь (PG) - це речовина, що застосовується в харчовій та інших промисловостях. Цей елемент служить відмінним «провідником» нікотину та ароматизаторів до харчових рецепторів, тому застосовується у рідинах для кращого розкриття смаку. Також маркується як харчова добавка E1520.

Що стосується пропіленгліколем ситуація аналогічна гліцерину — є кілька «світових» виробників, наприклад: INEOS, BASF і DOW CHEMICAL, і навіть безліч регіональних дистриб'юторів. Яка буде етикетка на пляшці — не так важливо, головне щоб чистота була не нижчою за 99.9% (стандарт USP), не було опадів, домішок та сторонніх запахів.
Нікотін
Використання нікотину в рідині не є обов'язковим. Без цього інгредієнта виходить просто ароматна пара без ефекту «накурюваності». Відмова від нікотину ніяк не вплине на якість "жижі". Найбільш популярними виробниками нікотину є Xi'an Taima (Китай), Merck (Німеччина) та HILIQ (Китай для ринку США). Відмінність між ними в ступені очищення - у китайського нікотину вона 99.8%, а у німецького та американського - 99.9%. Ця десята відсотка впливає на смак - нікотин від Merck і HILIQ м'якший і не дає ніякого присмаку. Xi'an Taima має невеликий присмак тютюну, тому він краще підійде для тютюнових смаків, а у фруктових може порушувати купаж. Втім, це вся справа індивідуальних відчуттів, і багато вейперів можуть не відчути різниці. Зате відмінність у ціні помітять всі - Xi'an Taima коштує помітно дешевше. Як і інші інгредієнти, нікотин продається різними вейп-шопами в тарі з україномовними наклейками.

Основа (База)
Основа (База) являє собою готову суміш гліцерину і пропіленгліколю з різним вмістом нікотину або зовсім без нього. Це своєрідний інструмент для новачків у самозамісі, тому що рідина вже зроблена за парильників, і їм залишається лише додати ароматизатор. Основи допомагають економити час і добре підійдуть для тих, хто не зміг купити окремо пропіленгліколь та гліцерин, але хоче створити свою рідину.

Основи (Бази) мають різне співвідношення гліцерину та пропіленгліколю, яке відображається у форматі VG 70 / PG 30. Тобто це 70% гліцерину та 30% пропіленгліколю. Деякі виробники пишуть навпаки, спочатку відсоток PG, а потім VG (змінюють значення місцями, як у прикладі на фото), тому потрібно бути уважним при покупці. Докладніше про вплив цього співвідношення на рідину – нижче.
Ароматизатори
Ароматизатор - це харчова добавка, яка дає рідині смак яблука, банана, печива з корицею тощо. Для паріння використовуються харчові ароматизатори, які безпечно не тільки вдихати, а й використовувати у кулінарії.
До ароматизаторів виставляються жорсткі вимоги від різних органів охорони, тому для самозамісу рекомендується продукція великих виробників, які мають усі необхідні сертифікати. Наприклад, бренди TPA (The Perfumer's Apprentice), Capella і Flavour Art як ставляться до таких.

Ароматизатори бувають штучними та натуральними. Як відомо з назви, перші синтезуються в лабораторних умовах із різних речовин. Синтетичні ароматизатори мають більш виражений смак. Натуральні коштують дорожче, тому що створюються з продуктів, трав тощо. В результаті, щоб ароматизатор мав відчутний смак, наприклад, полуниці, цієї ягоди доводиться використовувати дуже багато, тоді як синтетичного ароматизатора вистачило б пари крапель підсилювача смаку. Ціна відповідає витраченим продуктам та працям. Також часто зустрічаються синтетично-натуральні ароматизатори, які мають переваги обох варіантів. В основному «натуральні» ароматизатори відносяться саме до цієї категорії, тому що без синтетики створити стійкий смак досить складно. Натуральні ароматизатори (з домішкою синтетики чи ні цілком на совісті виробника) сьогодні пропонують бренди Exotic, Baker Flavors, ТРА та деякі інші.
Від вибраного ароматизатора залежить смак рідини. Тому для перших самозамісів рекомендується вибирати TPA або FlavourArt - вони одночасно і гарантовано якісні, і не так дорого коштують. Всі смаки, в тому числі і однакові від різних виробників, мають різну концентрацію, тому витрата ароматизаторів сильно відрізнятиметься.
У яких пропорціях змішувати?
Співвідношення гліцерину та пропіленгліколю
Співвідношення VG/PG - одна з основних характеристик рідини. Співвідношення безпосередньо впливає на смак, пароутворення, удар по горлу (він же "тротхіт" - "throat hit") та в'язкість рідини.
Чим більше в рідині гліцерину (VG), тим рясніша пароутворення. Однак рідини на основі з високим вмістом гліцерину гірше передають смак, нехай і м'якше (не такий чутливий удар по горлу), тому в них є сенс додавати більше ароматизаторів. Також гліцерин впливає на густину "жижі". Це в свою чергу впливає на швидкість просочення ґнота випарника і випаровування самої «жижі», тому з такою сумішшю потрібно буде робити перерви між затяжками або використовувати атомайзери з широкими отворами подачі рідини. В іншому випадку затягування з непросоченим гнитим може скоротити термін служби випарника і давати присмак гарі.
Високий вміст пропіленгліколю дає рівно зворотні результати. Смак розкривається краще, удар по горлу сильніший, але пара стає меншою. Також рідина виходить плинною, тому краще просочуватиме ґнот випарника - шанс отримати присмак гару при інтенсивному парінні буде менше. Однак така «жижа» має більше шансів протікати через повітроводи атомайзера, наприклад, якщо його довго не використовувати.
Існує безліч загальноприйнятих співвідношень VG та PG. Наприклад, традиційною вважається формула 50/50, тобто «золота середина», де пара виробляється досить, і смак добре розкривається. Для сабомного паріння (опір випарника менше 0.5 Ом) стандартом також вважається співвідношення VG/PG 70/30 - воно дозволяє створювати величезні клуби пари і зменшити ТХ, що особливо важливо на дріпках і атомайзерах з великою площею нагріву. Також є готові основи із співвідношенням VG/PG 80/20, VG/PG 60/40 та багато інших.
При самозамісі вейпер вільний вибирати будь-яке дозування відповідно до своїх уподобань. Наприклад, є формула під назвою Ice Blade, за якою змішують рідини з 95% пропіленгліколю. Такі рідини майже не дають пари, зате дуже сильно б'ють по горлу і відмінно розкривають смак, дають високу "накурюваність". Вейпери-початківці в наш час зазвичай купують собі відразу сабомний пристрій на кшталт iJust S або iJust 3, тому їм можна рекомендувати співвідношення VG/PG 50/50 або VG/PG 70/30 - воно є нейтральним і дозволить зрозуміти, що ж потрібно від рідини.
Міцність
Міцність - це показник вмісту нікотину в рідині. Якщо нікотину в «жижі» немає, то таку суміш називають «нульовкою», і відповідно при її самозамісі нікотин не додають. Фабрично, зазвичай, випускають дозування 0 мг, 1.5 мг, 3 мг, 6 мг, 12 мг, 18 мг, 24 мг.
Цифри означають вміст міліграм нікотину на мілілітр рідини. Чим вища міцність, тим вища «накурюваність» і удар по горлу. Сьогодні практично всі парять на сабомних пристроях, і висока міцність на таких налаштуваннях стає ще відчутнішою. Тому для сабомних намотування не рекомендується вибирати міцність більше 6 мг/мл.
Нікотин продається в різних концентраціях, але найпопулярніша «сотка». Який варіант вибрати - особиста перевага кожного, але вейпери зазвичай вибирають "сотку", тому що з нею простіше розраховувати дозування. Справа в тому, що нікотин для паріння - це не чистий нікотин, а суміш з пропіленгліколем або гліцерином. Чистий нікотин не продається вільно, оскільки є небезпечним здоров'ю. А ось розведена суміш безпечна і підходить для самозамісу, хоч і потребує обережності у користуванні. Цифри-назви різновидів нікотину (100) саме означають його вміст у суміші, в «сотці» 100 мг/мл.
Розрахувати міцність самозамісу можна в такий спосіб. Потрібну концентрацію необхідно розділити зміст нікотину (100 ), та був помножити на підсумковий обсяг рідини. Якщо потрібно отримати 20 мл рідини із міцністю 6 мг/мл, то:
- знадобиться 1.2 мл нікотину «сотки». (6/100 = 0.06; 0.06 * 20 = 1.2 мл.)
Разом формула розрахунку виглядає так:
(Необхідна концентрація / вміст нікотину в нікотиновій суміші) * підсумковий обсяг рідини.
Зверніть увагу, що вираховані мілілітри вже враховані у вмісті суміші, тому для отримання 20 мл і дотримання пропорцій необхідно, щоб суміш пропіленгліколю, гліцерину і ароматизатора не перевищувала 18.8 мл (для «сотки» - 20 - 1.2).
Кількість ароматизаторів
Кількість ароматизатора в рідині залежить від багатьох факторів. Чим більше буде додано крапель, тим яскравішим буде смак. Однак дуже просто «переборщити» і отримати «хімозний» присмак, який унеможливить парити.
Для кожного ароматизатора виробник, як правило, пише зразковий вміст готової рідини. Але оскільки на смак та колір товаришів немає, то для кожного вейпера оптимальний відсоток може бути різним. В цілому рекомендується по 3-4% ароматизатора, але деякі ароматизатори можуть займати і по 10-15% в суміші для оптимального розкриття смаку.
Також рідини змінюють свій смак при настоюванні.
Ароматизатори за рідкісним винятком мають у своєму складі пропіленгліколь, тому їх додавання змінить співвідношення VG/PG в жижі. Для новачків ця особливість не така важлива, тому що при малому обсязі самозамісу ці кілька відсотків не відіграють особливої ролі. Також початківці зазвичай заважають за готовими рецептами, у яких дано точні дозування з урахуванням даного фактора.
Загалом можна прийняти 1% ароматизатора за 1% пропіленгліколю. Відповідно, щоб зробити суміш 70/30, необхідно буде відняти від 30% пропіленгліколю відсотки ароматизаторів, наприклад, 5%. Тоді вийде, що в пляшечку потрібно залити 70% гліцерину, 25% пропіленгліколю та 5% ароматизаторів.
Де взяти готові рецепти
Коли з інгредієнтами все зрозуміло, постає питання — що і в яких пропорціях додавати? На допомогу приходить Інтернет, адже є десятки сайтів із рецептами приготування рідин для парогенераторів. Ось деякі з них:
- e-liquid-recipes.com - величезна збірка рецептів від вейперів з усього світу. Має зручний функціонал сортування за відгуками, рейтингом, інгредієнтами тощо. Сайт англомовний, натомість у коментарях можна знайти багато корисної інформації від парильників за тим чи іншим рецептом;
- 99juices.com - ще один англомовний ресурс з більш сучасним інтерфейсом і дуже зручним сортуванням.
Вибрати свій перший рецепт можна на цих ресурсах за допомогою сортування за популярністю. Однак не варто братися за самозаміс, який передбачає використання безлічі ароматизаторів – для новачка це буде складно. Оптимальним рішенням буде суміш із двома-трьома ароматизаторами і безліччю позитивних відгуків.
Калькулятори самозамісу
Інтернет допомагає сьогодні у всьому, зокрема й у створенні рідин. Замість того, щоб самостійно вираховувати вміст нікотину або пропорції пропіленгліколю і гліцерину, можна просто скористатися калькулятором. Наприклад, можна порадити такі:
- pshsh.com - дуже простий і наочний калькулятор;
- varivolt.com - аналог першого прикладу також дуже простий у користуванні;
Усі калькулятори інтуїтивно зрозумілі та адаптивні (крім останнього – це складніший інструмент). Потрібно лише виставити потрібне значення, наприклад, нікотину, пропіленгліколю та обсяг підсумкової рідини, а все інше калькулятор порахує сам.
Висновок
Самозаміс дозволяє значно економити на парінні, купуючи тільки саму рідину, а не гучне ім'я її творця. Також самозаміс дозволяє точніше підігнати під свої уподобання вміст нікотину та ароматизаторів, створити унікальний смак для себе та друзів.
До мінусів можна віднести повну відсутність у середньостатистичного парильника досвіду змішування смаків. Те, що за ідеєю має вийти смачно, натомість виявляється рідкісною гидотою. Додавши до цього індивідуальні відчуття смаків, стає зрозуміло, чому і сайти з рецептами не завжди допомагають, та й той самий смак різні автори можуть пропонувати замішати по-різному.
Підсумовуючи, можна порекомендувати зайнятися самозамісом кожному парникові. Цей процес не такий затратний і досить легкий у освоєнні, тому спробувати завжди можна. Сподобається — і перед парником відкрита «кар'єра міксолога» з можливістю парити те, що хочеться, а не те, що дають. Якщо ж не сподобається, то вейпер нічого не втратить – набір для самозамісу коштує зовсім небагато.
У другій частині статті ми розглянемо процес створення своєї власної рідини з нуля, зробимо розрахунок інгредієнтів на конкретному прикладі популярного рецепту.